Соколски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Соколски манастир
„Успение Богородично“
Карта
Местоположение в Габрово
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоГаброво
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияВеликотърновска
Архиерейско наместничествоГабровско
Изграждане1833 г.
Статутдействащ храм, паметник на културата
Соколски манастир
„Успение Богородично“
в Общомедия

Соколският манастир „Успение Богородично“, наричан още Габровско-Соколски или Габровски манастир, е действащ девически манастир на Българската православна църква, намиращ се в Северна България, близо до Габрово. Манастирът е основан в началото на 1833 година от Йосиф Соколски.[1]

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е разположен в местността Соколова пещера по горното течение на река Янтра, сред северните склонове на Стара планина, на 4 километра южно от етнографското селище Етъра и на 12 километра югоизточно от Габрово. До манастира има автобусен транспорт, а от Етъра може да се достигне по маркираните пътеки за по-малко от два часа.

Местността Соколова пещера дава името както на манастира, така и на неговия създател архимандрит Йосиф Соколски.

История[редактиране | редактиране на кода]

Соколския манастир е основан през 1833 година от Архимандрит Йосиф, известен по-късно в борбата за църковна автономия като униатски архиепископ Йосиф Соколски. Той пристига в родния си край от Троянския манастир придружен от йеромонах Агапий.

Църквата и първата жилищна сграда са построени от известния първомайстор Константин от Пещера, който впоследствие ще построи още и съборните църкви на Троянския и Батошевския манастир. В двора с жилищните корпуси се намира известната Соколска чешма, която се сочи за дело на първомайстор Никола Фичев.

Новооснованият манастир е тържествено открит на 15 август 1834 г. от митрополит Иларион Търновски. През 1836 г. Йосиф Соколски открива в манастира училище, където за кратко време учител е Неофит Бозвели. В манастира Йосиф Соколски разкрива и книжовен център. Дякон Иларион е изпратен в Търново да изучи псалтира, да търси и подготвя учители.

На 31 юли 1856 г. тук се установява четата на Капитан Дядо Никола (1856 г.), с намерение да го превърне в център на подготвяното от него въстание. Тук е и осветено знамето на четата. Васил Левски също е намирал подслон тук.

Години наред църквата на Соколския манастир стояла без украса. Тя била без стенописи, без хубав иконостас, с лоша подова настилка. Руският вицеконсул от Пловдив Найден Геров, който посетил манастира на храмовия му празник (15 август) 1858 г., с възмущение отбелязал, че църквата е оставена в занемарено състояние, лишена от всякакви украшения, дори нямала и храмова икона „Успение Богородично“.

През 1862 година поп Павел Зограф и синът му Никола от с. Шипка, Казанлъшко, украсяват със стенописи наоса на църквата и нартекса ѝ. Същата година е изработен и иконостасът с царски и празнични икони от известните представители на Тревненската школа Йоаники папа Витанов, Симеон Цонюв и др. За направата му са похарчени 2500 гроша. На него били поставени 6 големи царски икони и 15 малки празнични икони. В купола е изобразен Исус Христос. Храмовата икона е рисувана от габровския живописец Христо Цокев и е негово дарение. Тя е подписана: „Живопис Хр. Цокев, Габрово, 8 авг. 1880 г.“. През 1868 година Уста Кольо Фичето построява каменна чешма, днес ценен архитектурен паметник.

На 1 май 1876 се събират въстаниците на войводата Цанко Дюстабанов и оттук Габровската чета започва бойния си път. По време на Априлското въстание от 1876 г. тук е приютена четата на Дюстабанов. От манастира, благословени от монасите, те се отправят и бият в селата Кръвеник и Ново село. Турците разбиват четата, а осем от четниците увисват на бесилката на скалите край манастира, а телата им са хвърлени в пропастта. Дюстабанов увисва на бесилката в Търново.

По време на Руско-турската война (1877 – 1878) манастирът е превърнат във военна болница.

От основаването си до 1959 година манастирът е бил мъжки и в него са служили над 100 монаси. Монашеското братство се е оглавявало от 15 игумена. През 1839 архимандрит Йосиф Соколски основава в Габрово девическия манастир „Свето Благовещение“, който е взривен през 1959 г. от комунистическата власт в България и монахините са преместени в Соколския манастир. В северната част на манастира през 1968 г. монахините уреждат параклис „Свето Благовещение“ и в него експонират запазения иконостас и иконите „Иисус Христос“ и „Света Богородица с Младенеца“, рисувани от Захари Зограф.

Други[редактиране | редактиране на кода]

  • Към манастира е изграден музей, където е изложена експозиция с реликви от борбата за освобождение.
  • Соколският манастир е обявен за историческа местност със заповед №357/11.03.1973 на КОПС. Прекатегоризиран е в защитена местност със същото име със заповед № РД 1322 от 27.12.2002 на МОСВ. Обхваща площ от 75,5 хектара манастирски гори и земи от горския фонд.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Темелски, Хр. Габровският Соколски манастир „Успение Пресвятия Богородици“. – Духовна култура, 1983, № 12, 9 – 19.
  • Темелски, Хр. Соколският манастир „Св. Успение Богородично“ край Габрово. Велико Търново, Фабер, 2004, 124 с.
  • Тулешков, Н. Архитектура на българските манастири. С., 1988.
  • Тулешков, Н. Соколски манастир „Успение Бгородично“. – В: Божилов, И., Н. Тулешков, Л. Прашков. Български манастири. С., 1997, 158 – 163

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Соколски манастир „Успение Богородично“ // bulgariamonasteries.com. Архивиран от оригинала на 2015-02-06. Посетен на 30 септември 2016 г.